Muka me naterala da odem iz Srbije

Kada sam sa porodicom napustio Srbiju imao sam 43 godine. Svi su mi govorili da je kasno da pocinjem od nule u nekoj stranoj zemlji. Skupio sam hrabrost i uradio nesto sto sam trebao odavno da ucinim.

Bio sam zaposlen u privatnoj firmi koja se bavi izradom namestaja. Dvanaest godina sam radio u toj firmi i sve te godine smo uvek cekali neki boljitak. Supruga je radila u knjigovodstvenoj agenciji i imala je vecu platu od mene. U tpm periodu nas sin je bio na fakultetu. To je trebalo placati, izdrzavati porodicu i ziveti skroman zivot, bez odlaska na more ili neko zimovanje. Nas odmor je uglavnom bio odlazak u kumovu vikendicu na Divcibare.
Te godine sam naisao na jedan sajt koji je nudio zaposlenje u inostranstvu. Prvo sam mislio da odem samo ja, da zaradim neki novac, pa da se vratim. Dva meseca sam svaki dan obilazio taj sajt i odlucio da posaljem svoj CV. Supruga i sin nisu znali nista. Razmisljao sam o tome kako mi plata kasni, kako posla van firme skoro da i nema, a tesko mi je padalo i to sto su godine pocele da me stizu.

Nakon dva dana dobio sam odgovor i uradjen je razgovor prvo telefonom a nakon toga preko skajpa. Moje je bilo da platim kartu i da sedam dana dodjem na probni rad. Saopstio sam supruzi i sinu i pitao ih za misljenje. Sin mi je odmah rekao da je to neka prevara i da ce mi traziti neki novac sigurno. On je cuo da toga ima puno. Supruga mi je rekla da pokusam jer je videla da sam bio zainteresovan.

Tih sedam dana na probi trudio sam se maksimalno. Svedska mi se dopala. Pitali su me sta najbolje radim, rekao sam im da radim sve, ali najbolje radim na izradi kuhinjskih elemenata i cele kuhinje. Poslednji dan probnog rada dali su mi i platu koja je iznosila vise od onoga sto sam zaradjivao u Srbiji za mesec dana. Ponudili su mi ugovor na dve godine i obecali su da ce mi pomoci da dovedem porodicu. Nisam mogao da cekam vec sam odmah pozvao zenu. Bila je odusevljena.

Vec sest godina smo u Svedskoj. I dalje radim u istoj firmi i zaradjujem sasvim solidno. Supruga je ucila jezik i nakon dve godine zaposlila se u njihovoj posti. Sin je pre godinu dana dosao u Svedsku, jer je u Srbiji zavrsavao fakultet. Sve vreme je ucio Svedski jezik i odmah je nasao posao u firmi koja se bavi internetom.

Ovde vozim dobar auto, svake godine idemo na more, mozemo da priustimo sve ono sto nismo uspeavli u Srbiji. Ove godine smo nakon sest godina svratili i na Divcibare 🙂