Bio sam, video sam, pokusao, vratio se

Neko ce da kaze da se ovaj momak koji nam je poslao mejl i nije bas pretrgao od pokusavanja da sredi svoj zivot u Holandiji. Neki ce ga razumeti. Svakako cemo preneti njegov mejl pa vi donesite svoj sud…

Zdravo,
Zovem se Stefan i nedavno sam se vratio iz Holandije u kojoj sam proveo oko 14 meseci. Roditelji su mi razvedeni, ali imam tu srecu da mi otac dugo zivi i radi u Holandiji. On ima tamo firmu koja dobro posluje. Ima zaposlenih 70 radnika. Majka i ja zivimo u Beogradu, u ogromnoj kuci. Ovde imam dosta prijatelja. Svi su me cesto postavljali pitanje zasto ne probam da odem kod oca u Holandiju da mi sredi papire. Nisam puno razmisljao o tome. Jesam odlazio u Holandiju kod njega na odmor i provodio malo vremena kod njega, ali nisam sebe video da u buducnosti zivim i radim u Holandiji. U Beogradu nisam imao posao, povremeno sam radio neke poslove ali nisam sebe pronalazio u tim poslovima.

Kada mi je i otac predlozio da dodjem u Holandiju i da pokusam tamo, prihvatio sam to najvise iz razloga sto su svi moji prijatelji bili odusevljeni cinjenicom da cu moci da se iselim iz Srbije. Spakovao sam stvari i ovaj put otisao u Holandiju da zapocnem tamo zivot. Otac me je smestio u iznajmljen stan koji se nalazio blizu firme, dobio sam od njega i auto, i vec sutradan sam trebao da se javim u njegovu firmu da pocnem da radim. Posao mi je bio da vozim firmin pickup i da na odredjena mesta dostavim robu.

Prvi dan na poslu nije prosao bas kako sam ocekivao i kako su mi rekli. Navodno je trebalo da dostavim robu na nekoliko lokacija, a dostavio sam na dvadeset lokacija. Dvadest nije nekoliko. Drugo, ono sto mi je vise smetalo jeste to sto sam ja posao zavrsio oko 12h ali sam morao da blejim u firmi do 15h pa i duze ako zatreba.
Ustajanje je bilo u pola sedam, a posao sam pocinjao u sedam. Nije stvarno bilo potrebe da se pocinje tako rano. Ja sam komotno mogao od 10 da idem na posao i da do tri sata sve zavrsim, medjutim iako je to firma mog oca nije to moglo tako. Subotom i nedeljom nisam radio. To vreme sam koristio za neke izlaske i zezanje. Medjutim ljudi u Holandiji su totalno drugaciji od nasih ljudi. Nisu mi se svideli.

Plata je bila katastrofa. Vise puta sam pitao oca zasto imam malu platu, uvek je govorio da ni u Holandiji vise ne cvetaju lale kao nekada. Zezao me kako sam razmazen i kako je majka od mene napravila maminog sina. Moja plata je bila 2300 evra plus placen stan. Hranu sam kupovao sam osim kada sam odlazio kod oca na rucak. Verujte mi da sam te pare umeo da potrosim za nekoliko dana.

Izdrzao sam 14 meseci i jedva sam cekao da se vratim u Beograd. Ovde mi je mnogo lepse, moji prijatelji su tu, izlazimo, zezamo se, nema ustajanja u pola sedam, nema cimanja. Holandija je hladna prema nama, izrabljuju nas, ocekuju da cemo raditi za male pare. Sa ocem sam se posvadjao i vise ne pricam sa njim. Ocekivao sam da ce mi dati vecu platu i bolje uslove rada ali to nisam dobio. I on je totalno poprimio taj Holandski mentalitet.

Nemojte ocekivati puno od odlaska u inostranstvo. Puno se radi a malo se zaradjuje.

Pozdrav
Stefan.